Bistro 9:45
mladi chef z vizijo v kulinarično zaspanem Bovcu
- ponedeljek - nedelja 12.00 - 22.00
- T: +386 (0)
- E: eb.bistro945@gmail.com
- www.bistro9-45.si
Erik Batagelj
Kulinarična ura
Bovec je kulinarično zaspal. Ko je izgubil zimsko sezono, mu je ostala le poletna, ki pa je tako turistično-masovna, da se v kuhinji ne splača preveč truditi, saj gostje zunaj že potrpežljivo čakajo v dolgi vrsti. V takšnih razmerah, ko je četrt leta gostov preveč, tri četrt leta pa jih sploh ni, je težko preživeti, tako gostincem kot njihovim redkim gostom.
In potem se iz Nove Gorice v Bovec preselijo ”mulci”, ki so med kovidom vsak večer do 9:45, dokler jih ni domov nagnala policijska ura, kovali načrte za svojo prihodnost. Polni so mladostnih ambicij in kulinaričnega znanja, zato jih bovška zaspanost ne straši, temveč izziva. Najdejo hišo na robu mesta, prepričajo lastnika, da apartmaje spremeni v kuhinjo in jedilnico, razgledu na vršace naredijo stekleni vetrobran, se dogovorijo z vinarji, da jim popestrijo mrtve mesece, in začnejo kuhati. Ker to ne le hočejo, temveč tudi znajo.
Če je Bovec znan po tem, da je enkrat gostov preveč, sicer pa premalo, je 9:45 bistro s pravo mero. Ravno prav je iz Bovca, da se da tudi peš, a ne le zaradi burgerja. Ravno prav je mlad, da vzbuja radovednost, a tudi ravno prav drugačen, da ne čaka le poletja. Pa tudi postrv je ravno prav pacana, da plava v pomaranči, rižota s hruško je preprosto boljša zaradi sira, ki se tako zorjen pikantno topi, mousse bele čokolade z limonovo lupino pa pod skorjo iz kakavovega masla in bele čokolade skriva presenečenje, ki vabi v Bovec še preden bo Kanin dobil novo gondolo.
Rad Dobrojem priporoča
Na lokaciji, ki ima tri, največ štiri mesece gostov preveč, vsaj dve tretjini leta pa premalo, je zelo težko najti pravo mero za zadovoljitev obeh ekstremov; da nisi za masovne goste preveč umetniški, za zahtevne pa premalo chefovski. Zato veseli, ker 9:45 uro, ki se je na Bovškem že pred leti ustavila, navija spravo mero (2 srčka). Ekipa je mlada, ambiciozna in dovolj zna, jedi so dodelane, izvirne in dovolj všečne, da ne prestrašijo, hkrati pa dovolj nadgrajene, da si jih želiš še (večkrat). Njihova odlika ni, da so brezhibne, temveč da v njih ne iščeš napak. Rad jih imaš, ker so dobre, zapomniš si jih, ker si jih pomazal, in vrnil se boš, čeprav … Ne, vrnil se boš zato, ker veš, da bo takrat še boljše!
Jedilni list
4 hodi
40 €
5 hodov
50 €
Vinski list
Vsa vina so na kozarec, izbrani so tudi manj znani vinarji, ne le primorski, z avtorskimi jedmi se ujemajo prav takšna vina, v Ravnem Lazu se že vrstijo tudi vinski dogodki, s katerimi se širi tudi ponudba.
Prostor
Naokrog so gore, torej je najlepše na terasi, ki je zato vsa v steklu. Na robu Bovca je 9:45 ravno prav stran in blizu, ravno prav majhen, a ne premajhen, in ravno prav bistrojski, da smo na izletu sproščeni in dobre volje.















